Apie skyrių Galerija Narystė Kontaktai
Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai
PARAŠYKITE MUMS
Jūsų el. paštas:
Jūsų žinutė:
Ekologinis žygis baidarėmis Nemunėliu
2014-08-12

 

Rugpjūčio 9-10 dienomis Biržų rajone įvyko Lietuvos Respublikos Seimo nario Antano Matulo inicijuotas ekologinis žygis baidarėmis šiauriausia Lietuvos upe – Nemunėliu. Tokiu būdu būrys Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos entuziastų kiekvieną vasarą keliauja Šiaurės Lietuvos upėmis ir ragina visus Aukštaitijos žmones pažinti gimtąjį kraštą, gyventi sveikai, saugoti gamtą ir puoselėti bendražmogiškąsias vertybes. Plaukdami žygeiviai ne tik gėrisi Lietuvos upių grožiu, bet ir atlieka svarbią užduotį – surenka upėse plūduriuojančias šiukšles, fiksuoja vandens taršos šaltinius, ištraukia brakonierių paspęstus tinklus ir apie pastebėtus pažeidimus informuoja aplinkosaugininkus.

 

Panevėžio miesto delegacija tokiame žygyje dalyvavo pirmą kartą. Kadangi šią vasarą mūsų miesto skyrius labai aktyviai dalyvavo įvairiuose tradiciniuose Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos renginiuose, surinkti komandą, galinčią baidarėmis plaukti 30 km., net ir siekiant labai kilnių – ekologinių tikslų, buvo sunkoka. Todėl į žygį susiruošė tik trys pačios ištvermingiausios, Panevėžio miesto skyriaus „banginės“: Vitalija Pikšrytė, Virginija Liutkevičienė ir Dalia Meškauskienė. Kiek didesnę komandą surinko Panevėžio rajonas. Su panevėžiečiais į žygį kartu išvažiavo Panevėžio regiono koordinatorė Violeta Grigienė, jos vyras Stanislovas, piniavietės Roma, Inga ir Aušra su šeimomis bei net iš Raguvos atkakusi Irutė. Taip pat du TS-LKD rėmėjai – panevėžiečiai Gediminas ir Rūta. Piniavoje mūsų laukė Seimo nario Antano Matulo padėjėja Jurga Girdzijauskienė su šeima ir draugais. Nuo čia į Biržų pusę patraukė jau du mikroautobusiukai, o prie Pasvalio įsiliejo didžiulė pasvaliečių komanda su Seimo nariu Antanu Matulu, meru Gintautu Gegužinsku, vicemeru Povilu Balčiūnu, TS-LKD Pasvalio rajono skyriaus pirmininku Rolandu Rastausku ir kitais šauniais pasvaliečiais. Biržuose mus pasitiko pati rajono merė Irutė Varzienė. Ji mus lydėjo iki pat nakvynės vietos, esančios gražioje kaimo sodyboje prie Nemunėlio upės. Čia visi susipažinome. Žygio dalyvius maloniai nuteikė Seimo nario Antano Matulo dovanoti žalios spalvos marškinėliai, ant kurių buvo įspausti dalyvių vardai. Išklausę Seimo nario padėjėjos Jurgos Girdzijauskienės informaciją bei patarimus, išvažiavome į starto vietą.

 

Nemunėlio upe nuo Pučiakalnės kaimo žygeiviai išplaukė šeštadienį, rugpjūčio 9 d., 11 val. Pirmąją dieną, rinkdami upėje plūduriuojančią plastmasinę ir stiklo tarą bei kitokias šiukšles, įveikėme apie 22 km. Nemunėlis – vietomis seklus, jame daug brastų ir dugne gulinčių didžiulių akmeninių riedulių. Todėl ne visiems vienodai sekėsi išvengti seklumų ir sūkurių. Tačiau trumpam stabtelėdami pailsėti kairiajame – „lietuviškajame“ krante ir praplaukę šiauriausią Lietuvos Respublikos tašką, laimingai pasiekėme tarpinį tikslą – Nemunėlio Radviliškį.

 

Čia mūsų jau laukė biržiečiai, pasitelkę tremtinių choro „Tremties aidai“ vadovę Laimutę Aukštuolienę, kurios sodrus balsas išblaškė nuovargį ir sukvietė bendrai dainai – mūsų partijos himnui „Ąžuolai žaliuos“. Seimo narys Antanas Matulas, Aukštaitijos rajonų merai ir kiti aukšti pareigūnai tuokart „tautos vairą“ perleido dainininkams ir šokėjams. Kol komandos prisistatinėjo, dainavo ir organizavo žaidimus, iškepė šašlykai ir suputojo Rinkuškių alus. Iš anksto buvome sutarę, kad stipresnių gėrimų neragausime, bet ir be jų linksmybės „liejosi“ per kraštus. Neskelbtą, bet visų žygeivių pripažintą geriausios dainininkės titulą laimėjo Violeta Grigienė. Su ja bandė konkuruoti pasvalietis Vilius Janušonis, bet dvikova taip ir liko nepabaigta...

 

Sekmadienį baidares į Nemunėlį žygeiviai nuleido 12 val. Nuplaukėme tik apie 12 km. Bet nuovargis jau jautėsi, nes diena pasitaikė labai kaitri ir saulėta. Kelionė baigėsi Germaniškio kaime, po tiltu, kurio viduryje stovėjo stulpelis, žymintis, kad čia susikerta Lietuvos ir Latvijos respublikų ribos. Atplaukėme beveik pusantros valandos anksčiau, nei planavome (apie 13 val. 40 min.). Kol visi traukė iš vandens baidares, nešė surinktų šiukšlių maišus ir krovė daiktus, atvažiavo žygeivius išvežioti turintis transportas. Tada sustojome bendrai nuotraukai, pavaišinome vieni kitus saldumynais, vandeniu ir Seimo nariui Antanui Matului pažadėjome, kad tikrai plauksime ir kitąmet. Tad ačiū jums, Antanai, Irute, Jurga, Violeta, Gintautai, Povilai, Rolandai, Julija.... Aušra, Igne, Giedriau, Lukai, Stasiuk, Vitalija, Virginija...! Ačiū ir ne tik visiems žygeiviams, bet ir palaikymo komandai iš Biržų! Ačiū už tą nuostabų savaitgalį: už baidarės stumtelėjimą į vandenį ir nuo prieplaukos ištiestą ranką, už sudainuotas dainas ir smagius ratelius, už pokštus ir pašmaikštavimus! Iki kito karto!

 

 

 

Žygio dalyvė Dalia Meškauskienė

 

Visos teisės saugomos © 2013 Tėvynės sąjunga