Apie skyrių Galerija Narystė Kontaktai
Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai
PARAŠYKITE MUMS
Jūsų el. paštas:
Jūsų žinutė:
TS-LKD pozicija dėl referendumo-nedalyvauti.
2014-06-25

TĖVYNĖS SĄJUNGOS-LIETUVOS KRIKŠČIONIŲ DEMOKRATŲ TARYBA

 

NUTARIMAS

 

2014 m. birželio 21 d.

 

Dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių pakeitimo referendumo

 

 

 

TS-LKD Taryba 2014 m. sausio 25 d. nutarimu „Dėl referendumo, kuriuo siūloma drausti parduoti žemę ES piliečiams ir sumažinti reikalavimus referendumui sušaukti“ išreiškė savo principinę poziciją, kad nepritaria birželio 29 d. rengiamam referendumui Dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių pakeitimo.

 

Akivaizdu, kad referendumo iniciatoriai, manipuliuodami kilniais lietuvių jausmais savajai žemei, balsavimui teikiamu apgaulingu projektu kėsinasi į Lietuvos Konstitucijos vientisumą ir į Lietuvos saugumui svarbią narystę Europos Sąjungoje šiurkščiai sulaužant Lietuvos daugiašale sutartimi prisiimtus ir referendumu patvirtintus tarptautinius įsipareigojimus 2004 m. Lietuvai stojant į ES.

 

Šis referendumas yra apgaulingas ir gresia Lietuvai didžiulėmis tarptautinėmis ir vidinėmis problemomis. Principas, žemė „tik piliečiams arba valstybei“ reiškia, kad grįžtume į būvį ligi narystės Europos Sąjungoje. Sutarties dėl Europos Sąjungos (priimta referendumu 2004 m.) 49 straipsnis nustato: „vienos valstybės narės nacionalinių subjektų įsteigimo kitos valstybės teritorijoje laisvės apribojimai uždraudžiami“. Pagal referendumo autorių siūlymą, jei piliečiai palaikytų, apribotume ir naikintume šią bendrąją europiečių laisvę. Tuo pat metu liktų galioti, nes joks referendumas nemini ir nenaikina, „Lietuvos Respublikos Konstitucinis Aktas dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje“, kuriame nustatyta: „Europos Sąjungos teisės normos yra sudedamoji Lietuvos Respublikos teisės sistemos dalis“. Dalį jų išmetant, reiktų išmesti ir patį Konstitucinį aktą. Kitaip atrodytume, kaip Europos beraščiai, o kitos pasekmės – neprognozuojamos. Arba Lietuvos referendumas – niekinis, arba Lietuvos narystė – niekinė.

 

Jeigu referendumas įvyktų ir toks projektas būtų priimtas, jis atvertų kelią tolimesnėms populistinėms iniciatyvoms, kurios galėtų nuolat kelti teisinę ir politinę sumaištį, sumenkinti parlamentinę demokratiją, o dabar priverstų valstybę mokesčių mokėtojų pinigais išpirkti iš įmonių savo veiklai įsigytą žemę ir atimti iš savivaldybių joms priklausančią žemę, kas labai neigiamai atsilieptų kapitalo investicijoms, darbo rinkai ir biudžetams. Visa tai diskredituotų ir susilpnintų Lietuvos valstybę, keltų grėsmę jos ekonomikos augimui, visuomenės gerovei bei nacionaliniam saugumui revanšistinės Rusijos keliamų grėsmių akivaizdoje.

 

Referendumas sukeltų ir daug kasdienį žmonių gyvenimą apsunkinančių apribojimų. Vienas tokių apribojimų yra susijęs su „bendruomeninės reikšmės“ žemės turtų naudojimo klausimu. „Bendruomeninės reikšmės“ telkiniai, kaip antai šuliniai, žvyrynai, upeliai, referendume neapibrėžiami konkrečiais kriterijais paliekant juos bendruomeninio administratoriaus savivalei, išskyrus tai, kad šie resursai galės būti naudojami sprendžiant tik referendumais, o ginčijamos interpretacijos vėl būtų tikslinamos tik referendumais. Taip užprogramuojama sumaištis kiekvieno ūkininko gyvenime, o taip pat kasdienių valdiškų priekaištų grėsmė.

 

Todėl primygtinai raginame TS-LKD narius ir visus Lietuvos žmones birželio 29 d. tokiame apgaulingame referendume nedalyvauti (neiti į jį). Niekas neturi jausti pareigos jame dalyvauti net ir dėl to, kad balsuotų prieš.

 

 

TS-LKD pirmininkas                                                        Andrius Kubilius

Visos teisės saugomos © 2013 Tėvynės sąjunga